Uriași de Pantelimon în cifre
Uriași de Pantelimon în cifre Uriași de Pantelimon: 5 000 de...

Uriași de Pantelimon în cifre

Uriași de Pantelimon: 5 000 de vizitatori în weekend, 5 km de fire colorate, 100 kg de vopsea, 6 mii de metri pătrați de acoperișuri pictate, un singur cartier

roofs of Pantelimon paintings graffiti art
Acoperișuri pictate de Victor Ash (Danemarca), Robert Obert (România) și Nada Krstajić (Serbia)

Prima expoziție din lume de artă pe acoperișuri, Uriași de Pantelimon, s-a deschis vineri 13 octombrie în București. Zilele Uriașii de Pantelimon s-au încheiat duminică seară, după trei zile de petrecere în aer liber cum n-a mai fost alta în cartierul de est al Capitalei. 5 000 de vizitatori, cu vârste de la 1 an la 80 de ani, au venit la Make a Point. Au urcat pe Turnul de apă și artă, au aruncat cu bile colorate în instalația realizată de artistul italian Biancoshock (Italia), au privit și jurizat desenele făcute pe acoperișuri de artiști din România și din lume și au asistat la demonstrații live de dans și reverse grafitti. Pantelimonul a fost pus astfel pe harta culturală a lumii.

roofs of Pantelimon street art
Acoperișuri pictate de Nomado (stânga) și BoeMona (dreapta)

Artiștii TOM, Nomado, Nada Krstajić, Robert Obert și Alexandra Cristiana Comănici au pus în culoare poveștile cartierului. Realizarea acestor lucrări gigantice a fost posibilă cu spijinul Ana Mariei Duțu, art producer, și a celor peste 60 de ucenici. În urma votului popular câștigătoarea celor mai multe aprecieri a fost Cristiana Comănici, care a îmbrăcat turnul de apă într-o rețea de fire curcubeu. Vizitatorii au apreciat deopotrivă și femeia care măsura radiațiile de la Cernobîl (Robert Obert), hora urbană desenată de artista sârbă Nada Krstajić, viziunea anamorfică a cartierului dormitor semnată Nomado și instalația eco imaginată de TOM.

rainbow art water tower Pantelimon street art installation
Curcubeu de fire creat pe Turnul de Artă din Pantelimon de Cristiana Comănici

Fotografiile legendei fotojurnalismului american, Martha Cooper ne-au fost explicate de chiar autoarea lor, care ne-a făcut onoarea de a petrece în Pantelimon împreună cu noi, făcând ceea ce-i place ei mai mult: fotografiind artiștii la lucru. Martha Cooper a făcut o introducere în istoria graffitiului și a fotografiilor ei din 1947 pana astăzi. Am învățat de la ea diferența dintre graffiti și street art, iar de la Moose, celebru englez care a inventat reverse graffiti, am învățat cum se face să transformi murdăria urbană în artă.
Ne-au lăsat amintiri unice pe acoperișuri artistul danez Victor Ash și francezii Ella&Pitr, precum și dansatorii pe care i-am urmărit din turn în fiecare seară – Petec și Sasha Dodo (Rusia). Cei 20 de cursanți ai artistei Carmen Nistor (Germania) au plecat acasă cu microbul caligrafiei în sânge și murdari de tuș și culoare pe degete.
Uriași de Pantelimon sunt o premieră în lume, o galerie de 6 000 de metri pe acoperișuri, pe care sperăm sa o creștem în anii următori.

Martha Cooper Madalina and Paul in front of Ella and Ptr photo
Foto: Martha Cooper

Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, creatorii proiectului, mulțumesc echipei Uriași de Pantelimon, artiștilor pentru că au dus poveștile Pantelimonului pe acoperișuri, ucenicilor, fără ajutorul cărora lucrări gigantice de asemenea amploare nu ar putea fi duse la bun sfârșit. Ucenicii din acest an sunt artiști ei înșiși și îi așteptăm cu creații proprii pe acoperișuri in anii ce urmează. Thumbs up pentru Fru Fru și Urban Monkey pentru că au reuși să ne păstreze pe toți în viață și sănătoși în ultimele săptămâni.

#uriasidepantelimon    #giantsofpantelimon

***

Despre Make a Point

Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat o fosta secție de repasat în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.

***

Despre Uriași de Pantelimon

Uriași de Pantelimon, community art project de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, a demarat în 2016, ca un proiect pilot în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș de uzină. În primăvara anului 2017 proiectul a continuat cu o vânătoare de povești în cartier și un call for artist internațional. Street Art Days va marca apogeul și totodată finalul proiectului ediția 2017.

***

Uriași de Pantelimon este un proiect Make a Point

Proiectul este finanțat în cadrul Programului cultural „București, Oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Red Bull, Havana Club, Aqua Carpatica, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Danish Arts Foundation, Frufru, Bicicletele Pegas, Hotel Est

Partener de mobilitate: Uber

Parteneri media: Radio Guerrilla, Scena9, Vice, Igloo, IQads, noizz.ro, Festivalier
(listă în curs de actualizare)

About Author
Madalina Rosca

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.