Never Gonna Be The Same Again
  Never Gonna Be The Same Again Siria, o noua...

 

Never Gonna Be The Same Again

Siria, o noua față, o nouă artă

Vernisaj 27 Iunie 2013

orele 19.00-02.00

Expoziţia rămâne deschisă până pe 11 Iulie şi poate fi vizitată prin rezervare la point[at]makeapoint.ro.

Șos. Morarilor nr.1, în incinta Postăvăriei Române, sector 2

“Eu sunt artist, iar viziunea mea despre un razboi într-atât de urât ca ăsta (din Siria) este prezentă în lucrările mele. Iar asta este forma mea de luptă, și e o luptă importantă, este mărturia care îi rămane viitorului despre prostia și murdăria acestui razboi”. (Samir Sroi)

Analizând imagini menite să stimuleze un raspuns etic, Susan Sontag (“On Photography”) se oprește la diferențele dintre evenimete care au fost – sau nu – documentate vizual. Demonstrația conchide că evenimentele dezvăluite prin intermediul fotografiei “devin mai reale decât ar fi fost dacă fotografiile nu ar fi fost văzute”. Deși concluzia lui Sontag poate părea oarecum maniheistă, există această diferență în acceptarea tragediei în constiința publică dintre tragedii pentru care există mărturii vizuale (Holocaustul, să zicem), și cele întâmplate fără nevăzut, și care au ramas nevăzute (Gulagul, sau Cambogia lui Pol Pot).

Expoziția “Never gonna be the same again. Siria, o nouă față, o nouă artă” duce argumentul cu un pas mai departe. Ce se întamplă în lumea înregistrării și difuzării digitale a imaginii, când oricine fotografiază și este fotografiat, iar imaginea este arătată lumii aproape în timp real?

Conflictul care devastează Siria de mai bine de doi ani și care a produs până acum peste 97 000 de morți (conform UN), a schimbat pentru totdeauna chipul unora dintre cele mai vechi orase ale lumii. A schimbat radical și felul în care artiștii sirieni văd această lume.

Make a Point propune o privire digitală asupra acestei agonii.

Selecția de fotografii implică o dialectică între normalitatea Siriei de la începutul lui 2011, cu bazarele și turistii ei, și aceleași locuri și oameni imortalizați doar doi ani mai târziu. Doi ani în care, în teorie, totul a fost înregistrat, fotografiat, transmis lumii, fiecare explozie, fiecare rană, fiecare victimă își are undeva mărturia ei vizuală. Doi ani în care lumea a fost suprasaturată cu mărturii vizuale din Siria.

De ce, atunci, mai este nevoie de o expoziție?

Participativă și interactivă, expoziția de la Make a Point propune o selecție de fotografii prin care își trimite vizitatorii într-o călătorie în timp, și îi aduce foarte aproape de o parte nevăzută a conflictului: cum își duce existența mai departe o familie obisnuita din Siria? Dincolo de un conflict politic și armat care a angrenat forțe politice mondiale, dincolo de segregări religioase, genocid și cifre, dincolo de zidurile Damascului, cât de aproape de normalitate mai este viața sirianului, dincolo de toate acestea?

Fotografiile provin, în majoritate, din arhivele personale ale câtorva artiști Sirieni (graficieni, pictori, ilustratori), a căror artă și fel de a vedea lumea s-au schimbat și ele radical în ultimii doi ani. În paralel cu expoziția de fotografie, Turnul de Artă din curtea Make a Point oferă un inside în această schimbare brutală de mijloace, mediu și tematică.

Din aceleași rațiuni pentru care este anonimă majoritatea artei (inclusiv fotografice) care se produce în acest moment în Siria, îi protejam prin anonimat și pe cei mai multi dintre artiștii participanți în “Never Gonna Be The Same Again. Siria, o nouă față, o nouă artă”.

Excepție face pictorul Samir Sroi (n. Siria 1950), ale cărui lucrări vor fi expuse în Turnul de Artă de la Make a Point.

Expoziție realizată de Alma Cazacu, Mădălina Roșca, Miruna Stoicescu și Reem (Siria)

Noaptea Albă a Fotografiei este un eveniment organizat de:

logos_f64 pixelpedia

 

kafranbel massacre copii

Children – Kafranbel

Spongebob after

Sponge Bob grafitti – Saraquib (before + after)

SamirSroi

Samir Sroi 2012

 

Mai multe noutăți pe:

facebook

About Author
admin