Concursul de Scriitură de Film “Viorica Bucur”
Concursul de Scriitură de Film “Viorica Bucur” Viorica Bucur ne-a fost...

Concursul de Scriitură de Film “Viorica Bucur”

Viorica Bucur ne-a fost profesor, colegă și prietenă.

Pentru continua munca sa de o viață, ca profesor și om de film, în urma dispariției sale, din 2011, ducem la îndeplinire dorința sa de a sprijini tinerii studenți cinefili români.

Anual Make a Point organizează Concursul de Scriitură de Film “Viorica Bucur”, iar mai jos veți găsi detalii din edițiile anterioare:

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne scrieți pe point.at.makeapoint.ro.

Ediția a 4-a

Isaac Ionescu desemnat de Make a Point câștigatorul ediției a 4-a a concursului de scriitură de film “Viorica Bucur”, adresat exclusiv studenților.

Textul său a fost publicat in newsletter-ul DoR de Cluj. Îl puteți citi pe acest LINK.

Participanții au înscris în concurs texte pe tema Viral Video.

Premiul în bani a fost oferit fi oferit de Asociația Make a Point în cadrul Galei de decernare a premiilor la Festivalul de Film Studențesc “CineMaIubit”.

Argumente pentru tema ediției 2014:

Filmul, înțeles ca imagine în mișcare, a depășit de mult limitele cinematografului, și granițele mediului film: televiziune, video, spațiu expozițional și internet, toate au adoptat și adaptat filmul.

Și dintre toate aceste noi direcții, video-ul viral este poate (dacă nu artistic, măcar sociologic) unul dintre cele mai interesante. Ce este acolo, in conținutul imaginilor în mișcare, care face ca Gngnam Style sau Charlie bit my finger – again! să fie privite de milioane și chiar miliarde de ultilizatori de internet? Ce aduce în plus experiența vizionăriii unui performance al Marinei Abramovic pe internet, față de participarea live în spațiul galeriei sau al muzeului? În ce fel se poate analiza remake-ul participativ, global, inițiat de artistul video Perry Bard în 2009 la Omul cu camera de filmat al lui Dziga Vertov din 1929. Proiectul online Man with the Movie Camera: The Global Remake i-a adus lui Bard un succes colosal după ce acesta a cerut „audienței“ de pe internet să trimită footage original care să corespundă celor 1276 de scene din filmul lui Vertov.

*Concursul “Viorica Bucur” se adresează studenților români sau celor care au domiciliul în România, indiferent de profilul instituției de învățământ superior la care sunt înscriși.

Ediția a 3-a

Dupa Barak Obama (2008), Ben Bernanke (2009) și Mark Zuckerberg (2010), Omul Anului 2011, conform Time Magazine a fost protestatarul. Protestatarul înteles nu doar ca pion social și politic, ci și ca performer și obligatoriu fotograf/cameraman, media activist.

“Revoluția în imagini. Imaginea Revoluției” 

Așteptăm eseurile voastre despre un anume film, viral, instalație video sau reflecții despre media, stil, gen sau alte concepte, raportat la tema dată.

Propunem ca teme de reflecție posibile și urmatoarele (dar nu limitat la):

Cinema ca artă activistă. Cinema angajat. – Analiza unui film ce tematizează natura performativă a protestului (contextul istoric este la alegerea voastră, de la Revoluția Franceză la Primavara Arabă, de la 1968 la 1989, de la Occupy și Femen la Roșia Montană). – Youtube, Facebook, virale: protestul văzut online. – Film Revolution: când oricine filmează și este filmat, ce rol mai are cinematograful? Spre o nouă definiție. – Mijloace cinematografice revoluționare și revoluția tehnicii. – Ce rol are filmul în perioade post-traumă și de tranziție spre democrație?

Premiul în bani va fi oferit de Asociatia Make a Point în cadrul Galei de decernare a premiilor la Festivalul de Film Studențesc “CineMaIubit”, iar textul câstigător va fi publicat.

Asteptăm eseuri de maxim 7000 de semne pe adresa point.at.makeapoint.ro.

Data limită de trimitere a textelor: 3 Decembrie 2013

*Concursul “Viorica Bucur” se adresează studentilor români sau celor care au domiciliul în România, indiferent de profilul instituției de învățământ superior la care sunt înscriși.

**Pentru a intra în concurs, atasați emailului numele complet, datele voastre de contact, incluzând data nașterii și instituția de învățamânt superior la care sunteți înscriși.

Ediția a II-a

Sfârșitul în cinema și Sfârșitul cinemaului

***Câstigătoare Andreea Pătru cu textul “Cinema – cronica unei morți anunțate” care urma sa fie publicat în revista TATAIA, care a încetat să mai existe înainte de a fi posibilă publicarea.

Deadline: 4 Decembrie 2012 “As the 2012 apocalypse is upon us, it is time to prepare for a cinematic last supper” (Magnolia Pictures, la achiziția filmului “Melancholia”, regia Lars von Trier).

Sfârșitul lumii așteptat în 2012 este subiectul multor teorii, de la interpretări mayașe până la teorii ale conspirației marca Dan Brown. Unii se referă foarte concret la 21 decembrie ca la punctul terminus, iar de la disaster movies hollywoodiene și până la, iată, Lars von Trier, estetica tratării sfârșitului lumii în film e foarte diversă. In paralel, în contextul digitalizării, ia proporții o nouă întrebare: cât de aproape este sfârșitul filmului, sau sfârșitul cinemaului asa cum îl știm? Cum un final epic și cât mai întarziat este ce ne dorim cu toții, Make a Point, în colaborare cu Festivalul de Film Studențesc “CineMaIubit” lansează concursul de eseuri cinematografice pe tema sfârșitului – “Sfârșitul în cinema și sfârșitul cinemaului”.

Teme de reflecție posibile:

• Sfârșitul filmului: tehnologii digitale, schimbări în estetica genului • Sfârșitul cinemaului: transformări ale industriei (producție, distribuție) • Sfârșitul lumii: tendințe de a trata Apocalipsa în film • Sfârșitul cinefiliei: alternative la sala de cinema, la a scrie și a discuta despre cinema • Analize de film sau ale altor medii ce folosesc imagini în miscare (instalații în contextul galeriei de artă, de exemplu) care problematizează cele de mai sus • …sau orice altă abordare a temei la alegerea voastră.

Premiul va fi oferit de Asociatia Make a Point în cadrul Galei de decernare a premiilor la Festivalul de Film Studentesc “CineMaIubit”, iar textul câștigător va fi publicat în revista “Tataia”.

Ediția I

Make a Point lansează concursul de critică de film “Viorica Bucur”, adresat exclusiv studenților.

Tema primei ediții:

Analiza oricărui film din opera cineastului François Truffaut.

(maxim 5000 de semne).

Trimiteți textele și formularul de înscriere pe adresa concursului: point.at.makeapoint.ro

Mai multe pe:

facebook

[/column] [/column-group-page]

About Author
Alma Cazacu

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.