Uriași de Pantelimon
Uriași de Pantelimon Permanent Street Art Exhibition - un proiect...

Uriași de Pantelimon

Permanent Street Art Exhibition

– un proiect de artă și viață la înăltime –

La trei ani după ce a finalizat reconversia Turnului de Apă din Pantelimon în Turn de Artă, Make a Point propune, pentru prima oară în România, un proiect internațional de artă și viață la înălțime. Locuitorii cartierului își spun poveștile, artiștii le urcă pe acoperișuri. Publicul le admiră din turn, le fotografiază, postează, comentează. Viața cartierului, nescrisă vreodată în vreun manual de istorie, rămâne astfel acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a cartierului bucureștean.

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 70, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și viața tineretului care acum învață cum era înainte. Toate sunt nu doar poveștile Pantelimonului, ci ale cartierului est-european în general, pe care unele dintre cele mai importante nume contemporane de artiști stradali le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei. Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări, mai ales prin „scroll up”, din Turnul de Artă Make a Point.

Photo: Florin Ciorica

Proiectul a demarat deja în toamna lui 2016, cu sprijinul ARCUB, în cadrul liniei Generator de proiecte comunitare, în contextul candidaturii Bucureşti 2021 Capitală Culturală Europeană. Acum, Make a Point strânge povești de la locuitorii Pantelimonului, pe care artiști din România și din lume le vor transforma în imagini de neuitat. Deschiderea expoziției permanente în aer liber, prima de acest fel din România, va avea loc în toamna lui 2017, în cadrul Zilelor Street Art „Uriași de Pantelimon”, prima ediție. Evenimentul va lua arta stradală foarte în serios, așa cum merită (chiar dacă la noi această formă de exprimare se aflată încă la început). În clădirile marcate de transformare din Pantelimon vom organiza timp de 3 zile:

• conferințe și mese rotunde unde vom aduce la un loc artiști și reprezentanți ai
autorităților locale, cercetători în domeniu și finanțatori privați, precum și membri ai
societății civile, pentru o întelegere mai profundă a culturii artei stradale;
• workshopuri de caligrafie și urban art, deschise publicului larg, susținute atât pentru
copii, cât și pentru adulți;
• spectacol de live drawing;
• proiecții de film documentar, urmate de Q&A cu specialiști și artiștii prezenți;
• proiecții comentate live cu videoclipuri ale celor mai importante lucrări realizate în
lume;
• vizitatorii vor putea avea experiența unei călătorii în întreaga lume, imersați, prin
ochelarii VR, în cartiere transformate de artă din marile orașe;
• arta stradală este adesea greșit asimilată doar genului graffiti sau, și mai rău,
vandalismului urban, și pentru a sublinia versatilitatea și importanța mediilor street art
vom organiza sesiuni de reverse graffiti și graffiti ecologic.

Expoziția permanentă de Street Art Uriași de Pantelimon va avea ca punct ideal de vizionare ultima platformă a Turnului de Artă din Pantelimon. Spațiile avute în vedere într-o primă etapă sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că aceste spații încă există – spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.

Artiștii – peste 50 de pictori, arhitecți, urbaniști și designeri – vor cunoaște cu această ocazie comunitatea și vor contribui la a face cunoscute poveștile despre locuri și oameni. Conceptul de artă urbană care revitalizează suburbiile industrializate ale orașelor este unul intens folosit astăzi în lume, și este momentul să îi explorăm și noi potențialul. Uriași de Pantelimon a demarat în cadrul proiectului Generator/ București 2021 și continuă cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Prima lucrare realizată în cadrul proiectului de către cuplul de artiști BoeMona, din Contanța (2016). Artiștii au venit la București, și în spiritul proiectului au lucrat cu poveștile adunate de la locuitori. În mijlocul lucării este evocată textilista, cea care în anii ’70, la doar 17 ani abia împliniți, era adusă dintr-un sat din sudul țării ca să lucreze în uzină, în trei schimburi. Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor – aceasta este istoria personală, dar și de cartier, cimentată de BoeMona în lucrarea lor la inălțime.

• pentru că avem nevoie să ne cunoaștem istoria, transformările majore, dar și
istoriile minimaliste, ne-explorate, ne-oficializate. Aceste istorii merită, și trebuie să
își găsească reprezentare în spațiul public;
• proiectele de acestă natură, ce vizează creșterea calității vieții și ale căror rezultatele
se cuantifică pe termen lung, au o semnificație deosebită: orice zid își are istoria lui,
și o dată ce locuitorii încep să le cunoască, atașamentul lor pentru loc va crește;
• orașul est-european în general nu poate fi ințeles din centru, fără o explorare a
cartierelor dormitor, unde trăiesc majoritatea locuitorilor;
• vrei să îți legi numele de prima expoziție permanentă de street art din România,
unde unele dintre cele mai mari nume de creatori contemporani, cu stiluri foarte
diferite, veniți din Germania, Spania, Tunisia, Mexic și România vor lucra alături de
locuitori

De ce sa te implici în proiect?

Despre Make a Point

Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat secția de repasat a fabricii de textile Postăvăria Română în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă. În spațiul reamenajat al fostei hale industriale, Make a Point propune un concept tip „bucătărie americană”: o platformă complet funcțională, deschisă artiștilor care vor să-și concretizeze ideile și creativitatea.

Madalina Rosca, Paul Arne Wagner
Documentary Artists and authors of the project Madalina Rosca and Paul Arne Wagner

Galeria Make a Point a devenit un punct stabil pe harta evenimentelor culturale alternative și a spațiilor expoziționale bucureștene: de 6 ani consecutiv participantă în circuitul Noaptea Galeriilor, 2012 una dintre cele 5 locații ce găzduiesc Bienala de Artă Contemporană de la București, în iunie 2013 participantă în prima ediție a „Nopții Albe a Fotografiei” cu expoziția „Siria o noua față, o nouă artă” (implicând un număr mare de artiști sirieni aflați în zona de conflict, care au colaborat cu lucrări sub protecția anonimatului), în 2015, cu o expoziție curajoasă, Crypto, Make a Point e locația expoziționala a Bucharest Pride, iar în 2016, cu expoziții precum Perimetru Sigur, (dis) obeying concrete forces și Seconds in value//Catharsis, promovează câteva dintre cele mai noi voci ale artei vizuale autohtone.

Între timp, unele dintre problemele cărora Make a Point încerca să raspundă an după an s-au estompat, făcând loc unora noi: fabrici moștenite din perioada industrializării forțate au fost detonate, în sensul propriu al cuvântului, făcând loc mall-urilor. Lipsa alternativelor de petrecere a timpului liber în cartier a găsit un răspuns în jocurile de noroc, nu mai puțin de 87% dintre ele fiind aparatele de tip slot machine, adică celebrele „păcănele” (de patru ori mai multe decât acum 10 ani).

Un studiu social al Makea Point din cadrul proiectului Mă numesc Cartier (realizat cu sprijin AFCN, Premiul II pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile, 2012) a scos la iveală faptul că oamenii, din ce în ce mai mulți care veneau la evenimentele de (și de la) Make a Point, erau nu atât locuitorii cartierului, ci tot cei care în mod susținut participau la evenimente culturale în centrul Bucureștiului.

De aceea, în anii care au urmat, unul dintre proiectele pivot ale Make a Point a fost restaurarea celui mai vizibil punct limitrof, turnul de apă din fața centrului, în Turn de Artă, cu implicarea locuitorilor. Prin inserție arhitecturală, Turnul de Apă din incinta Postăvăriei Române a fost astfel reconvertit dintr-o relicvă industrială într-un reper al cartierului, obiectiv turistic și cultural. În mod constant, Turnul găzduiește expoziții de artă a căror receptare, din varii puncte ale scării elicoidale, beneficiază în urma expunerii verticale. Pentru Turnul de Artă, am organizat o campanie de votare desfașurată în cartier, în urma căreia turnul a fost reconvertit corespunzător design-ului ales de majoritatea locuitorilor, atât în sit, în urne de vot, cât și online.

Proiectul a obținut Premiul III pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile și a fost nominalizat la unul dintre cele mai prestigioase premii europene de arhitectură, Premiul Mies van der Rohe al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană, în 2015, și asta în ciuda faptului că a gestionat unul dintre cele mai mici bugete înregistrate vreodată de un nominalizat la EU Mies Awards (sub 100 000 Euro).

Vino și tu la Zilele Uriași de Pantelimon, 13-15 octombrie 2017 la Make a Point și descoperă arta urbană realizată de artiștii români și internaționali pe acoperișile din Pantelimon sau înscrie-te la workshop-urile noastre și ia parte la evenimentele de artă publică! Află mai mult pe pagina noastră de Facebook.

#uriasidepantelimon    #giantsofpantelimon

***

Despre Make a Point

Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat o fosta secție de repasat în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.

***

Despre Uriași de Pantelimon

Uriași de Pantelimon, community art project de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, a demarat în 2016, ca un proiect pilot în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș de uzină. În primăvara anului 2017 proiectul a continuat cu o vânătoare de povești în cartier și un call for artist internațional. Street Art Days va marca apogeul și totodată finalul proiectului ediția 2017.

***

Uriași de Pantelimon este un proiect Make a Point

Proiectul este finanțat în cadrul Programului cultural „București, Oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Red Bull, Havana Club, Aqua Carpatica, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Frufru, Bicicletele Pegas, Hotel Est

Partener de mobilitate: Uber

Parteneri media: Radio Guerrilla, Scena9, Vice, Igloo, IQads și noizz.ro
(listă în curs de actualizare)

About Author
Madalina Rosca

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.