Make a Joi. Retrospectivă One World Romania 2015
Make a Joi Pentru drepturile omului Festivalul internațional de documentar...

Make a Joi

Pentru drepturile omului

Festivalul internațional de documentar și drepturile omului One World Romania revine în perioada 21-27 martie la București, cu cea de-a IX-a ediție.

Până atunci, între 3 – 17 martie, în fiecare joi, începând cu ora 20, vă așteptăm la Make a Point la o retrospectivă One World Romania 2015, ca warmup pentru OWR9.

Programul complet al proiecțiilor de la Make a Point în luna martie:

Joi 3.03 – Euromaidan. Montaj brut (Ucraina, 2014, 60 min)

Joi 10.03 – Cumplita noastră țară (Siria, Liban, 2014, 80 min)

Joi 17.03 – Mandatul (Rusia, Estonia, 2014, 83 min)

3 Martie – Euromaidan. Montaj brut (Ucraina, 2014, 60 min)

r. Roman Bondarchuk et al.

În toamna lui 2013, cand guvernul Ucrainei a suspendat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană și a început protestul istoric din Piața Independenței din Kiev care a dus la demisia președintelui Ianukovici, un număr de regizori din tânăra generație a început să înregistreze evenimentele.

Materialul rezultat, filmat în lunile în care Ucraina a fost constant în atenția mediilor internaționale, conține momente ce țin de ritualul oricărei revolte populare — de exemplu, dărâmarea statuilor, în cazul de față a lui Lenin — dar și fragmente de acțiune și dialog care conferă identitatea particulară a revoltei din maidanul ucrainean.

Euromaidan. Montaj brut devine astfel un mozaic de povești personale și imagini sugestive structurate după temă și autor și organizate în capitole cronologice care prezintă un oraș transformat în tranșee în care oamenii luptă pentru o țară mai bună. În perioada protestelor, termenul „Maidan” a devenit simbolul exprimării libere, în spațiul public, a opțiunilor politice ale cetățenilor: dreptul fundamental al acestora de a gândi, a se exprima și a protesta liber împotriva deciziilor politice pe care doresc să le sancționeze.

10 Martie – Cumplita noastră țară (Siria, Liban, 2014, 80 min)

r. Mohammad Ali Atassi, Ziad Homsi

Cândva aveam doar regimul politic drept inamic unic; acum avem mii de dușmani, constată tânărul fotograf Ziad Homsi, unul dintre cei doi călători porniți pe drumul dintre Douma și Raqqa, în nordul Siriei. Celălalt călător este Yassin Haj Saleh, un cunoscut scriitor dizident cu 16 ani de închisoare în anii ‘80 la activ și totodată unul dintre intelectualii publici cei mai vizibili ca participanți la primavara siriană încă din 2011.

În centrul filmului se află relația fluctuantă dintre cei doi călători, văzută din perspectiva unei camere simultan afectuoase și intransigente, care înregistrează speranțele și decepțiile celor doi în peisajul mai larg al unei țări devastate de război. Legătura emoțională dintre intelectualul de vârstă mijlocie și tânărul fotograf cu vulnerabilități și aspirații similare, dar cu experiențe istorice dramatic diferite, permite o perspectivă mai largă asupra iluziilor specifice generațiilor cărora cei doi le aparțin și asupra eșecului ambilor de a-și fi transformat idealurile în rezultate concrete.

Cumplita noastră țară este unul dintre primele documentare de lung metraj care prezintă efectele catastrofale ale ISIS asupra Siriei. Fiecare dintre noi trebuie sa lupte cu propriile arme. 

17 Martie – Mandatul (Rusia, Estonia, 2014, 83 min)

r. P. Kostomarov, A. Rastorguev, A. Pivovarov

Alex Navalny, un avocat de 38 de ani devenit activist politic și anti-corupție, adesea descris ca cel mai temut oponent al lui Putin, Ilya Yashin, un tânăr și ambițios politician și prietena lui, cunoscuta prezentatoare TV Xenya Sobchak, care vine dintr-o familie atât de apropiată regimului încât este adeseori descrisă ca „fina” lui Putin, sunt personajele principale ale filmului co-regizat de cameramanul Pavel Kostomarov, ziarstul Alexei Pivovarov și regizorul de teatru și dramaturgul Alexandr Rastorguev. În roluri secundare își fac apariția și Pussy Riot, extremiștii de dreapta, și toți cei care au participat la protestele de masă împotriva realegerii lui Putin în 2012.

Filmul a pornit de la o serie de reportaje pentru Internet care a fost brusc întreruptă de intervenția forțelor de securitate și interogarea regizorului Pavel Kostomarov în propria casă. Montajul final împletește un thriller politic cu imagini de propagandă de la postul de televiziune al Kremlinului, Russia Today, cu povestea foarte umană a protagoniștilor, și chiar cu o complicată poveste de dragoste care până la urmă plătește costurile inerente vieții în opoziție în Rusia.

Intrarea este 10 lei, sumă ce va contribui la desfășurarea activităților și proiectelor Make a Point.

afis__warmup_a3

Mai multe pe:

facebook

About Author
Andrada Rosu

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.