Atelier de MICROARHITECTURA
Atelier de MICROARHITECTURA arhitect & tutor: Gențiana Iacob Perioada de...

Atelier de MICROARHITECTURA

arhitect & tutor: Gențiana Iacob

Perioada de înscrieri:  1-30 Aprilie

Înscrieri la: microarhitectura@makeapoint.ro // 0724 245 749

Cost: 100 lei

Atelierul se va desfășura în luna mai, în weekend-uri, participanții vor fi anunțați ce/când/cum.

În limita locurilor disponibile.

 Make a Point împreună cu Arh. Gențiana Iacob aduc în cartierul Pantelimon un atelier de arhitectură pentru copii. Experiențele vor avea loc în galerie dar și la înălțime, pe Turnul de Artă.

Mai jos găsiți povestea din spatele conceptului și mai multe detalii despre ce urmează:

Dezvoltând o lucrare de doctorat în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, care abordează diferite variante de a „povesti” și „prezenta” arhitectura, studiu de caz: banda desenată, Gențiana Iacob a ales să însoțească partea teoretică cu o serie de ateliere-experiment. Astfel, după ce a organizat o serie de ateliere prin care povestea arhitectura prin desen, folosindu-se de banda desenată, a conturat împreună cu o colegă arhitect două proiecte: Supersimetria și Atelierul de microarhitectură.

Proiectul Supersimetria s-a desfășurat în Namibia, Africa, unde au ales să dezvolte pe parcursul celor șase săptămâni petrecute – un atelier de bandă desenată, realizată într-o întreagă suită de tehnici, pornind de la o poveste populată de personaje reale, fantastice, poposind însă prin obiecte de arhitectură specifice locului în care se aflau.

Dorind să reia experiența pe care au avut-o cu copiii din Namibia, arhitecta a decis să continuie experimentul – a spune povești prin arhitectură – alegând narațiunea de data asta, ca element component al benzii desenate pentru a spune povești despre arhitectură. A propus astfel un Atelier de microarhitectură, săptămânal, cu durata de 2 ore,  pentru copiii cu vârsta minimă de 6 ani, în care după o discuție preliminară în care se stabilesc personajele principale reale sau imaginare (un grup de prieteni, o familie, niște animăluțe, etc.) și locurile prin care trec ele într-o zi, trec la construirea minicartierului poveștii. Astfel, săptămână de săptămână, adauga celule noi, precum într-un fagure de albine.

Gențiana Iacob propune pentru Atelierul de microarhitectură din Pantelimon un alt tip de aventură: va alege un colț al lumii în fiecare lună, va face o mică prezentare despre arhitectura locului ales, apoi împreună cu participanții vor alege un personaj și vor croi o poveste. Personajul va pune în evidență, prin natura experiențelor sale, arhitectura locului. Vor desena, apoi vor face macheta acelui colțișor de lume – lăsând însă libertate micilor arhitecți ucenici să adauge noi funcțiuni, forme în peisajul arhitectural propus.

Astfel, în fiecare lună vor investiga alt colț al lumii, alt personaj, altă machetă, altă aventură.

Ședința 1 –  începe cu o scurtă prezentare a locului ales, a arhitecturii acestuia, a obicieiurilor din acel colț de lume, a oamenilor, a muzicii, etc. Apoi “negociează” un personaj principal, conturează povestea, fac primele schițe.

Ședința 2 – definitivează personajul, povestea, identifică obiectivele arhitecturale pe care le vor detalia. Desenează întreaga poveste.

Ședința 3 + Ședința 4 – lucrul la macheta comună.

Vă așteptăm!

 

 

 Mai multe pe:

facebook

About Author
Alma Cazacu

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.