(dis)obeying concrete forces
Robert Casmirovici - (dis)obeying concrete forces curator: Andrada Roșu 20...

Robert Casmirovici – (dis)obeying concrete forces

curator: Andrada Roșu

20 mai – 15 iunie

vernisaj: vineri, 20 mai, ora 18:00 Make a Point, Șos Morarilor nr.1

Documentarea urbană și maparea spațiilor abandonate din București au fost pentru Robert Casmirovici doar punctul de plecare în ceea ce urma să devină o neîntreruptă explorare a spațiului prin fotografie.

“Am căutat să mă retrag de simpla fotografie de documentare ce o făceau oricum din ce în ce mai mulți în jurul nostru. Așa am ajuns la abstractizarea și într-un fel utopizarea formelor din jurul meu. Clădirile astea au atâta potențial, trebuie doar să le vezi din unghiul potrivit. În plus, m-am săturat de expresia București – un oraș al contrastelor. De ce nu București – un oraș perfect?” (Robert Casmirovici)

Absorbit în idealism, creatorul își asumă libertatea totală de a reconfigura realul, iar viziunea pe care o propune este o versiune hiper-estetizată a unui oraș aparent steril, curățat de contraste, de reziduuri, de absurd.

Detașate de fundațiile care le-ar fixa într-un univers umanizat, structurile lui Robert Casmirovici sunt rupte de spațiu și timp, eliberate de încărcătura simbolică a culturii din care provin. Plasate într-un non-loc al cărui singură caracteristică identificabilă este tranzitivitatea, aceste fragmente arhitecturale primesc libertatea de a-și negocia natura și de a se reinventa ca entități în plină expansiune.

Deși formatul folosit este unul aparent rigid și limitativ, abstractul dizolvă fixitatea materialității, fluidizând texturile fierului, betonului și sticlei. Astfel, încremenirea caracteristică imaginii fotografice lipsește cu desăvârșire, nou formatele structuri părând a manifesta o voință proprie, care transpare în fiecare cadru. Dinamicile ascendente, șerpuitoare, ritmurile dominatoare, uneori ostile și amenințătoare presează la chestionarea raporturilor pasiv-activ, percepție-realitate, aparență-consistență.

Necesitatea acută de a domina și de a ordona haosul urban îmbie înspre o purificare a formelor, care într-un context ideal ar duce la instaurarea calmului și liniștii proiectate. Totuși, dincolo de stabilitatea formală impusă cu rigurozitate de artist, substraturile imaginilor trădează tensiuni critice, nerezolvate.

Program de vizitare: joi – sâmbătă: 3 pm – 8 pm

Make a Point încearcă să aerisească centrul și să faciliteze manifestări culturale la periferie, în cartiere și printre blocuri, în hale abandonate, în fabrici și uzine sau în alte cimitire de acest soi.

Prin organizarea de expoziții, spectacole, proiecții de film și workshopuri, Make a Point rămâne un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani.

afis

Mai multe pe:

facebook

About Author
Andrada Rosu

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.